10 madvarer, som er farlige for din hund

For mange mennesker er hunden som et familiemedlem, men det er ikke ensbetydende med, at den skal spise som ét.

Mange hundeejere giver deres hunde menneskemad, fordi de gerne vil have, at hunden skal have det lige så godt, som de selv har det. Men der er en grund til, at der er noget, der hedder hundemad, og at det ikke er det samme, som vi mennesker spiser.

Rigtig mange fødevarer til mennesker kan være skadelige – eller ligefrem dødelige for hunde. Her er ti af de farligste:

1: Chokolade

Et enkelt stykke kan være nok til at gøre din hund syg. 30 gram chokolade er nok til at tage livet af en hund på 15 kg. Chokolade indeholder nemlig stoffet theobromine, som selv i små doser kan være ekstremt giftigt for hunde, da det får deres hjerte til at slå hurtigere, hvilket kan give hjerteanfald. Theobromine kan også irritere hundens tarmsystem og give kraftige maveblødninger, som i sidste ende kan være dødelige.

2: Avocado

Avocadoer indeholder stoffet Persin, som er meget giftigt for de fleste dyr – også hunde. Stoffet kan beskadige eller dræbe celler i hjerte, lunger og væv.

3: Nødder

Især valnødder og macadamianødder er farlige for hunde. Ganske kort tid efter hunden har spist nødderne, kan den udvikle forskellige symptomer som manglende balance, feber og opkastning. I værste fald kan hunden risikere at miste førligheden eller dø.

4: Æblekerner, blommekerner, kirsebærsten og abrikossten

Kerner og sten indeholder stoffet cyanid, som er ekstremt giftigt for både mennesker og hunde. Det er dog kun i meget små mængder, og der sker angiveligt ikke noget ved, at hunden får et par æblekerner ned i maven, men hold lige øje med, at den ikke går på rov i efterårets nedfald.

5: Rosiner og vindruer

Man ved ikke præcist, hvad det er i rosiner og vindruer, som er så farligt for hunde. Men man ved, at der er noget i dem, der angriber hundens nyrer, hvilket kan føre til nyresvigt, og det kan tage livet af din bedste ven.

Det er dog ikke alle hunde, der ikke kan tåle rosiner og vindruer. Nogle hunde kan mæske dem i sig hele livet uden at mærke noget. Men vi anbefaler naturligvis ikke, at du tager chancen.

6: Løg

Løg i alle sine former indeholder et stof, som angriber hundens røde blodlegemer. Da det er dem, der transporterer ilt rundt i kroppen, betyder det, at hunden kan få vejrtrækningsproblemer og dø af iltmangel.

OBS: Sørg også for, at din hund ikke guffer havens blomsterløg i sig. De er nemlig lige så giftige.

7: Slik

Sukkerstoffet xylitol findes i mange forskellige former for slik- og slankeprodukter. Stoffet kan give et pludseligt fald i hundens blodsukkerniveau, hvilket kan føre til kramper, bevidstløshed og i sidste ende dødsfald.

8: Tomater

Både tomater og tomatplanten indeholder stoffet tomatin, som er giftigt for hunde, og selvom de grønne tomater indeholder større mængder tomatin end de modne, så er det stadig bedst, at holde tomater helt uden for hundens rækkevidde.

Symptomer på tomatinforgiftning kan være savlen, besværet vejrtrækning, opkastning og diarré eller forstoppelse.

Da tomatplanten indeholder mere tomatin end selve frugten, er den faktisk også giftig for mennesker.

9: Kaffe og the

Koffein påvirker hundens centralnervesystem og kan føre til hjerteproblemer og opkast. Sørg derfor for at holde din hund væk fra både kaffe, the, kaffegrums og energidrik.

10: Alkohol

Det burde ikke være nødvendigt at sige det, men man må aldrig give en hund alkohol. Hunden reagerer på alkohol som mennesker gør, men da den er meget mindre end os, skal der også betydeligt mindre til, før hunden mærker det.

Køb i stedet det rigtige hundefoder her

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *